Kardanski zglob povezuje dve kardanski gredi

Kardanski zglob

Kardanske gredi so posebne priključne gredi, ki so obvezen element, če želimo na traktor priključiti delovni stroj, ki ima vrteče funkcionalne sklope. Gred v tem primeru ni le povezovalni člen, ampak se preko nje prenaša tudi moč traktorja, ki je potrebna za pogon priključenega delovnega stroja. Če želimo dve takšni kardanski gredi povezati, potem potrebujemo kakovosten kardanski zglob, ki pa omogoča tudi delovanje brez izklapljanja kardanske gredi in stroja.

Podobno kot vsi drugi elementi kardanske gredi, je tudi kardanski zglob izdelan iz visoko kakovostnega jekla, ki je sposobno prenesti tudi največje obremenitve. Glede na to, da obstaja več vrst kardanskih gredi, obstaja tudi več vrst kardanskih zglobov. Tako poznamo enojne, dvojne in 80 stopinjske kardanske zglobe, ki omogočajo delovanje strojev do določenega kota. S pomočjo kardanskih zglobov se moč traktorja na delovne stroje zelo enostavno prenaša, pri čemer so izgube moči med traktorjem in strojem minimalne.

Križ kardana je izdelan iz visoko kvalitetnega jekla

Traktorji so postali obvezni pomočniki na kmetijah, a so koristni le, če uporabimo tudi ustrezne priključke oziroma delovne stroje, kot so nakladalniki, prikolice, prekopalniki in še mnogo drugega. Kadar želimo priključiti na traktor delovne stroje, ki imajo vrteče funkcionalne sklope ali pa svoje delovanje potrebujejo moč traktorja, potem potrebujemo kardanske gredi, katerih sestavni deli so križ kardana, vilice in sklopka.

Ker so sile in obremenitve pri tovrstnem prenosu pogona s traktorja na delovni stroj izjemno velike, je pomembno, da celoten sistem deluje brezhibno. Križ kardana je nosilni element kardanske gredi, zato je izdelan iz visoko kvalitetnega jekla, ki je tako močno, da lahko vse te obremenitve tudi prenese. Prav tako pa se je potrebno zavedati, da je lahko celoten sistem tudi nevaren, če nima ustrezne varnostne zaščite. Zato je pred nakupom pametno preveriti, ali imajo kardanske gredi ustrezna varovala in so izdelane znotraj predpisanih standardov.