Kaminske peči so samostojne naprave za kurjenje

kaminske peči

Na trgu so vam na voljo številne vrste kaminov. Med seboj se ločijo tudi glede na način vgradnje. Prav posebno mesto imajo kaminske peči, ki so samostojne naprave za kurjenje in jih lahko poljubno nameščamo v prostore.

Kaminske peči praviloma ne akumulirajo toplote. To pomeni, da se bo prostor hitro segrel, vendar po končanju kurjenja tudi hitro ohladil. Na trgu so vam na voljo tudi txakšne kaminske peči, ki akumulirajo toploto.

Kaminska peč ali vgradni kamin?

Poleg kaminske peči so zelo priljubljena vrsta kaminov tudi vgradni kamini. To je kaminski vložek, ki se ga vgradi oziroma obzida z različnimi materiali, kot sta na primer  penjen beton, šamotna opeka. Obloži se ga z dekorativnimi oziroma zaključnimi sloji, na primer s kamnom, keramičnimi ploščicami.

Vgradni kamin glede na vrsto izvedbe različno akumulira toploto. Sicer pa načeloma v prostor oddaja toploto še kar nekaj časa po tem, ko smo že prenehali s kurjenjem.

Toplozračne peči so odlična izbira za ogrevanje enega ali večjega števila med seboj povezanih prostorov

Kamini se med seboj ločijo tudi glede na to, koliko prostorov želimo ogrevati. Na trgu so na primer poznane toplozračne peči, toplozračne peči z razvodom cevi, toplovodne peči.

Toplozračne peči so odlična izbira, če želimo ogrevati samo en ali pa večje število med seboj povezanih prostorov, na primer dnevno sobo, kuhinjo ter jedilnico. Sistema ogrevanja zraka izkorišča sevalno toploto naprave za kurjenje. Preko prezračevalnih cevi jo spušča v prostor.

Prednosti toplozračne peči so na primer hitro ogrevanje, možnost prerazporeditve toplote, enakomerna porazdelitev toplote po prostoru. Slabost toplozračne peči je na primer, da ni akumulacije toplote. Na enak način kot toplozračna peč deluje toplozračna peč z razvodom cevi, če da so od kamina cevi razpeljane v druge prostore stanovanja. Ogrevan zrak do drugih prostorov tako prehaja s pomočjo ventilatorjev.