Brezkompromisne toplotne črpalke

cena toplotne črpalke

Toplotne črpalke so zelo priljubljene, predvsem zaradi svoje varčnosti in minimalnih stroškov pri dolgoročni uporabi. Varčni ogrevalni sistemi se zelo dobro obnesejo pri ogrevanju sodobnih stanovanj, še posebej če ogrevamo dobro izolirane prostore z učinkovitim nizkotemperaturnim sistemom. A včasih imamo druge prioritete, recimo zmogljivost sistema, ki mora zanesljivo ogrevati večje prostore tudi v hladnih zimah. V tem primeru postane cena toplotne črpalke zanemarljiva, tudi dolgoročna varčnost ni v prvem planu, čeprav lahko računamo na to, da bo toplotna črpalka v vsakem primeru bistveno varčnejša od alternativ. Posvetimo se predvsem temu, da izberemo toplotno črpalko, ki bo lahko odgovorila na vse potrebe pri ogrevanju večjih prostorov.

Toplotna črpalka voda voda

Največjo vlogo pri tem ima izvedba toplotne črpalke. Odločamo se za toplotne črpalke voda voda, ki veljajo za najbolj zmogljive, čeprav je res, da gre tudi za najbolj kompleksno in najdražjo izvedbo. Ima pa kar nekaj prednosti, če ciljamo predvsem na zmogljivost in zanesljivost pri ogrevanju.

Prednosti večinoma izvirajo iz dejstva, da toplotna črpalka voda voda za ogrevanje uporablja energijo podtalne vode. Podtalnica ima preko celega leta stalno temperaturo, tudi pozimi je relativno topla, to pa pomeni, da nosi s seboj tudi veliko energije. Kakovostna toplotna črpalka lahko to izkoristi in energijo uporabi za ogrevanje prostorov. Cena toplotne črpalke bo v tem primeru seveda nekoliko višja, saj moramo izvrtati dostop do podtalnice in uporabiti napredno opremo, a toplotna črpalka voda voda na dolgi rok ponuja izjemno zmogljivo in zanesljivo ogrevanje. Ravno zato se takšne črpalke uporabljajo v zahtevnih okoljih, recimo za ogrevanje večjih prostorov ali večstanovanjskih objektov, kot seveda tudi tam, kjer v mrzlih zimah nimamo dostopa do drugih virov energije.

Toplotna črpalka voda voda je lahko zelo dobra izbira, če iščemo brezkompromisen ogrevalni sistem. Cena toplotne črpalke je v izhodišču resda nekoliko višja, a povsem upravičena, na dolgi rok pa se stroški z odličnim delovanjem tudi povrnejo.