Izbira vrtne kosilnice glede na delovne naloge

BCS kosilnice

Vrtne kosilnice so na voljo v zelo pestri ponudbi. V celi paleti možnosti moramo torej najti tisto, ki bo kar najbolje odgovarjala našim željam in potrebam. To seveda ni enostavna naloga, saj tudi ni univerzalne rešitve, ki bi odgovarjala kar vsem uporabnikom – niti najzmogljivejše kosilnice se v določenih okoljih in za nekatere naloge ne bodo dobro obnesle. Izbiramo torej glede na delovne naloge, s katerimi se soočamo.

Kosilnice za redno košnjo domačih zelenic

Veliko povpraševanja je po vrtnih kosilnicah, ki služijo redni košnji domačih zelenic. Takšni uporabniki najdejo različne opcije, predvsem glede na velikost zelenice. Za domačo rabo so praviloma idealne samohodne kosilnice, ki lahko dobro opravijo tudi z nekoliko večjimi urejenimi površinami. Na manjših površinah, predvsem pa na kakšnem zahtevnejšem terenu z mnogimi nedostopnimi kotički, je najboljša izbira nahrbtna vrtna kosilnica, ki jo upravljamo ročno.

Tudi za domačo rabo pridejo včasih v poštev nekatere naprednejše rešitve, recimo sedežne kosilnice ali robotske kosilnice. Premisliti je treba, ali bi bila takšna izbira upravičena – običajno se za te opcije odločamo pri obdelavi nekoliko večjih površin.

Kosilnice za zahtevnejše delo

Če imamo kakšne zahtevnejše naloge, pa pridejo v poštev zmogljivejše kosilnice. Še vedno je veliko odvisno od samega dela, s katerim se soočamo, oziroma od površin, ki jih kosimo.

Na urejenih površinah večjih dimenzij so ustrezne že običajne vrtne kosilnice, predvsem sedežne kosilnice in vrtni traktorji. Na neurejenih terenih pa uporabljamo BCS kosilnice, ki so prilagojene takšnim nalogam. Če imamo opravka z visoko travo in razgibanim terenom, je uporaba BCS kosilnice veliko bolj smiselna, saj običajne vrtne kosilnice niso pripravljene na takšne izzive. Še bolj očitne prednosti ima tovrstna oprema pri kakšnih posebnih izzivih, recimo košnji zaraščenih pobočij, tudi če imamo opravka s kakšnim podrastjem in drugimi vsiljivci – BCS kosilnice odlično opravijo s takšnimi nalogami.