Prednosti keramike v stanovanjskem okolju

Ploščice za kopalnico

V sodobnih stanovanjih je keramika dokaj priljubljena, saj prinaša nekatere ključne funkcionalne prednosti. V nekaterih prostorih so keramične ploščice pravzaprav nepogrešljive in ne moremo najti kakšne spodobne alternative. Seveda pa je vse to odvisno od tega, s kakšnimi obremenitvami imamo opravka in kakšne lastnosti pričakujemo pri izbiri talnih oblog. V nekaterih primerih je keramika vsekakor dobra izbira, ni pa primerna za kar vsak stanovanjski prostor.

Ploščice za kopalnico

Najpogosteje se keramika uporablja v kopalnici, kjer pridejo njene prednosti tudi najbolj do izraza. Keramične ploščice imajo v kopalnici vsekakor pomembno nalogo in predstavljajo svoje glavne funkcionalnosti, zaradi katerih so praktično edina smiselna izbira pri opremljanju kopalnice.

Paziti moramo na to, da naslovimo tiste obremenitve, s katerimi imamo opravka. V kopalnici je to tekoča voda, pomislimo pa tudi na visoko vlažnost. V obeh teh primerih se ploščice za kopalnico odlično obnesejo, predvsem pri preprečevanju zamakanja betonske plošče in nasploh pri zaustavljanju vodnih curkov, ki bi sicer lahko ogrožali bolj občutljive materiale. Ploščice za kopalnico imajo tako zelo pomembno nalogo, navsezadnje se v kopalnici redno srečujemo s tovrstnimi obremenitvami.

Ploščice v drugih prostorih

V drugih prostorih predstavljajo keramične ploščice še nekatere druge prednosti. Pogosto se uporabljajo v kuhinji, kjer je zelo pomembno predvsem to, da jih je možno enostavno očistiti. Ponujajo dobro zaščito pred mastnimi madeži in podobno umazanijo, ki je sicer zelo trdovratna in lahko poškoduje občutljive materiale, medtem ko jo na ploščicah enostavno obrišemo.

Keramične ploščice so zelo praktične tudi v prostorih, kamor vstopamo obuti, recimo v predsobah. Tam potrebujemo dobro zaščito pred vodo in razno umazanijo, še posebej v zimskem času ali ob kakšnem deževju. Ploščice se odlično obnesejo, površine so dobro zavarovane, tla pa enostavno očistimo. Podobne prednosti pridejo do izraza tudi pri uporabi ploščic na zunanjih površinah, recimo na balkonih in terasah.